W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako ...
Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie ...
Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. ...
Jak rozpoznać i leczyć hashimoto? Czujesz się opuchnięta, nie możesz schudnąć lub dopada cię huśtawka nastrojów? To może być choroba Hashimoto. Coraz więcej kobiet zmaga się z chorobami tarczycy, które często bywają nieprawidłowo zdiagnozowane. Dr Eberhard J. Wormer pokazuje, jak w porę rozpoznać zaburzenia pracy tarczycy, zastosować ...
Drogi Czytelniku, Nieznajomy, Przyjacielu, jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, ...
Jak dietą i stylem życia wpłynąć na swoje dziedzictwo genetyczneNie możemy zmienić genów, z którymi się urodziliśmy, ale okazuje się, że możemy sterować skłonnościami do chorób poprzez sposób odżywiania, styl życia i dobór suplementów, włączając dobre geny, a wyłączając złe. Dr Mitchell Gaynor, renomowany ...
SUPERSOKI to 50 skomponowanych przez ekspertów przepisów na odżywcze soki, z których każdy jest pyszny i dostarczy nam niezbędnej energii.Niezależnie od tego, czy właśnie jesteśmy w trakcie starannie zaplanowanego procesu oczyszczania czy też po prostu wprowadziliśmy je do codziennej diety, ta książka dostarczy ...
Jak zmienić tryb życia na zdrowszy i w nim wytrwać? „Motywator” to książka, która jest jednocześnie źródłem wiedzy, wyzwaniem i przewodnikiem. To kompas, który wskaże ci drogę do lepszego zdrowia, dobrej kondycji i smukłej sylwetki. Oprócz wielu informacji znajdziesz tu ośmiotygodniowy program treningów oraz ...
Moda na smoothie wciąż trwa. To bardzo zdrowy trend, gdyż w kolorowych koktajlach jest dużo cennych składników odżywczych – witamin, mikroelementów czy błonnika. Te niezwykle popularne napoje świetnie służą zdrowiu i urodzie – podkręcają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn
Wymyśliłam te ciastka, bo jem tylko zdrowe rzeczy. Bez cukru, słodzików, margaryny, białej mąki, jajek czy śmietany. Zamiast tego: świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy. Absolutnie zdrowe i zrobione wyłącznie z prostych, naturalnych składników. Pyszne, szybkie i zdro...
Lawendowy olejek do masażu relaksacyjnego, syrop z tymianku na suchy kaszel, kojący napar z dziurawca i mięty – dbanie o zdrowie jest prostsze, niż myślisz! Ta książka podpowie ci, jak na własnym parapecie lub w skrzynce na balkonie wyhodować rośliny, które poprawią jakość twojego życia. Nauczy, jak przygotować skuteczne napary, maści i ...
Smakuj zdrowie każdego dnia!Z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej- odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,- odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,- poprawisz wygląd swojej skóry,- zwalczysz poczucie zmęczenia,- ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Jedzenie, które spożywasz na co ...
Z każdym rokiem jest nas – praktykujących wege – coraz więcej. I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym – wielkanocnych – na bazie składników ...
Ta książka została pomyślana jako przewodnik dla wszystkich, którzy kochają aktywność fizyczną i szukają równowagi pomiędzy sportem a odżywianiem. Podane przepisy proponują delikatną równowagę pomiędzy zdrowiem, smakiem i fantazją. Zalecenia dotyczące składników ...
60 przepisów na mało kalorii i dużo radości. Książka Romans z gotowaniem powstała dzięki miłości od pierwszego wejrzenia. Spod ręki autorki wychodzą kusząco chrupiące racuchy, pyszne owsianki z jagodami i cieszące zmysły potrawy warzywne. Dania, które kradną serce. Nieposkromiona miłość do jedzenia zaowocowała przepisami na potrawy, uw...
Zgaga, skurcze żołądka, wzdęcia, nudności, biegunka i zaparcia - to jedynie kilka objawów, za pomocą których nasz układ trawienny sygnalizuje, że coś jest nie tak. Książka pomoże Ci znaleźć bezpieczne i skuteczne sposoby łagodzenia tych dolegliwości....
116 przepisów na zdrowe koktajle dla niej, dla niego, dla całej rodziny! Przepisy na koktajle śniadaniowe, przekąski (idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek), health&beauty, dla panów oraz 16 nowych receptur na najzdrowsze koktajle na jesień i zimę. Nasze codzienne posiłki powinny bazować na warzywach i owocach, które ...
Cierpisz na nietolerancję histaminy? Od dłuższego już czasu próbujesz dać sobie radę z dolegliwościami? Wiesz już, że wiele produktów spożywczych zawiera histaminę i zadajesz sobie pytanie, co tak naprawdę możesz zjeść?Każdego dnia możesz rozkoszować się jedzeniem i nie odczuwać żadnych dolegliwości. ...
Potrawy tajskiej kuchni uznawane są za jedne z najbardziej oryginalnych na świecie. Tajemnicą jest pięć smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Te wszystkie cechy może mieć tylko jedyna kuchnia na świecie i jest to właśnie tajska. Potraw...
Publikacja skierowana do osób zainteresowanych uprawą egzotycznych roślin. Wiele z nich prawdopodobnie nie zdaje sobie nawet sprawy, że w domu na oknie można wyhodować rodzynki brazylijskie, guawę, papaję i wiele innych, na co dzień rosnących w ciepłych krajach owoców.
W gotowaniu najważniejsza jest radość. To ona daje mi siłę i motywację, żeby każdego dnia przygotowywać dla mojej rodziny to, co najlepsze i najzdrowsze. Dzięki ich radości chce mi się: gotować, piec, dusić, wyciskać, obierać, szatkować i świetnie się przy tym bawić. O takiej zabawie jest ta książka. Znajdziesz w niej drogi czytelniku ...