Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy na domowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacja uzupełniona jest o pomysły na...
Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od ...
Słodko i zdrowo – czy to możliwe?Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?Na szczęście nie musisz z nich całkowicie ...
Insulinooporność, cukrzyca, zespół metaboliczny to nie wyrok! Anna Powierza, która na co dzień zmaga się z insulinoopornością, wie z doświadczenia, jakim problemem jest życie, gdy je się zdrowo, a jednak nadal się tyje. Po postawieniu diagnozy udało jej się błyskawicznie schudnąć! ...
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji? Jedzenie dotyczy każdego. Jest ...
50 pysznych dań kojących ciało i duszę! Przyprawiające o zawrót głowy fakty! Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły! Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, ...
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest ...
Przepisy na wiosenne dania, które zachwycają nie tylko żywą kolorystyką, ale też świeżością smaku. Prezentujemy propozycje na lekkie i proste potrawy przyrządzone z młodych warzyw oraz sezonowych owoców. Znajdziesz tu takie specjały, jak zupa z czosnku niedźwiedziego, lasagne z marchewką czy tarta rabarbarowa z migdałami.
Piękno Hiszpanii to nie tylko zachwycająca architektura Barcelony, tysiące kilometrów wspaniałych plaż i słoneczny Madryt, ale i regionalne przysmaki. Przedstawiamy przewodnik po najciekawszych zakątkach tego kraju. Znajdziecie w nim nie tylko informacje, które przydadzą się każdemu turyście, ale i przepisy na potrawy znakomitej kuchni ...
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników. "Oto 34 moje ulubione przepisy na zimę. Czerwona kasza quinoa z kalafiorem, ziemniaki z czerwoną fasolą, zupa z brukselki, ...
W tej książce znajdują się przepisy na dania wegetariańskie, rybne, z owocami morza i mięsne. Liczenie kalorii połączone z właściwym odżywianiem jest dobrą metodą na utrzymanie stałej wagi i zachowanie zdrowia na długie lata.
Szybkie i proste przepisy na dania piknikowe.Wskazówki krok po kroku, informacje o rzeczywistym czasie przyrządzania.
Przedstawiamy przepisy, które zawdzięczamy naszym mamom.To one przyrządzały świetne przekąski, starały się, by zawsze czekał na nas pyszny obiad, a na podwieczorek podawały niezrównane desery i ciasta.Wśród przekąsek i małych dań znajdują się przepisy m.in. na bigosik z młodej kapusty, naleśniki czekoladowe, rozmaite ...
Miód świetnie nadaje się nie tylko do słodzenia herbaty. Używa się go także do wypieków, deserów, nalewek, sałatek, a nawet do mięs! Proponujemy cała gamę przepisów na dania i napoje z dodatkiem miodu. Będziesz zaskoczony, jak rozmaite są to specjały.
Z tą książką zima niestraszna! Proponujemy treściwe zupy, pożywne dania jednogarnkowe i sycące zapiekanki, które wspaniale rozgrzewają w zimne dni. Ponadto znajdziesz tu dodające energii specjały z czekolady oraz napoje, które w kilka chwil wywołują uczucie ciepła.
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej, które znają i kochają wszyscy. Takim przysmakam są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
Chcesz schudnąć? Musisz jeść! Pamiętaj tylko, żeby wybierać właściwe produkty. W tej książce znajdziesz przepisy na sałatki, zupy, dania mięsne, rybne i warzywne, a nawet desery, które pomogą ci jeść zdrowo i smacznie, a przy tym pozwolą zachować zgrabną sylwetkę.
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia.Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych.Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona ...
NAJSMACZNIEJSZE CIASTECZKOWE FANTAZJE„Zimny pies”, najpopularniejsze ze wszystkich ciast herbatnikowych, budzi smakowite wspomnienia z dzieciństwa. Lecz na nim świat biszkoptowych wypieków się nie kończy!Wypróbujmy tort z ciastkami pomarańczowymi, ciasto owocowe z czekoladowymi markizami i muffiny z ...
Magda Gessler, najsłynniejsza polska restauratorka i kreatorka gustu i smaku, po raz trzeci nagradza najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce Poziomkami. Kto w tym roku zyskał, kto stracił, a dla kogo zabrakło miejsca w zestawieniu gwiazdy "Kuchennych rewolucji"? "Magda Gessler - Poziomki 2016/2017" - przewodnik po najlepszych w Polsce restauracjach...
Czy można odkryć receptę na życie przez… kuchnię francuską? Czy prostota i miłość wystarczą, aby odnaleźć drogę do szczęścia? Wyobraź sobie, że spotkasz francuskiego szefa kuchni, który serwuje lekcje o miłości i duchowości, równie łatwo jak wyśmienite dania. Robert Dufau to nie tylko znakomity kucharz, ale także przewodnik ...
Wybierając się latem lub jesienią na przechadzkę po lesie, koniecznie trzeba zabrać ze sobą kosz! Jeśli dopisze nam szczęście, to wrócimy do domu nie tylko wypoczęci i dotlenieni, ale także z koszem pełnym borowików, podgrzybków i kurek. Przepisów na pot...