Magda Gessler, najsłynniejsza polska restauratorka i kreatorka gustu i smaku, po raz trzeci nagradza najlepszych restauratorów i hotelarzy w Polsce Poziomkami. Kto w tym roku zyskał, kto stracił, a dla kogo zabrakło miejsca w zestawieniu gwiazdy "Kuchennych rewolucji"? "Magda Gessler - Poziomki 2016/2017" - przewodnik po najlepszych w Polsce restauracjach...
Czy można odkryć receptę na życie przez… kuchnię francuską? Czy prostota i miłość wystarczą, aby odnaleźć drogę do szczęścia? Wyobraź sobie, że spotkasz francuskiego szefa kuchni, który serwuje lekcje o miłości i duchowości, równie łatwo jak wyśmienite dania. Robert Dufau to nie tylko znakomity kucharz, ale także przewodnik ...
Wybierając się latem lub jesienią na przechadzkę po lesie, koniecznie trzeba zabrać ze sobą kosz! Jeśli dopisze nam szczęście, to wrócimy do domu nie tylko wypoczęci i dotlenieni, ale także z koszem pełnym borowików, podgrzybków i kurek. Przepisów na pot...
„Dieta dla biegacza“ to książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z bieganiem, jak i tych, dla których ten sport jest ważną częścią życia. Zawiera praktyczne wskazówki dotyczące układania diety dla biegacza w zależności od intensywności treningów, a także informacje o tym, jak należy ...
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.Oto 34 moje ulubione przepisy na wiosnę.Wiosenna zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły pod migdałowymi płatkami, pierwszomajowa kasza quinoa...
Zaletą warzyw strączkowych jest wysoka zawartość białka, dzięki czemu mogą zastąpić dania mięsne. Dzięki naszym przepisom poznacie także inne zalety fasoli, grochu, soczewicy i ciecierzycy. Znajdziecie tu dania tradycyjne –grochówkę, zupę fasolową, ale także meksykańskie chili con carne lub przekąskę rodem z bliskiego Wschodu, czyli ...
W tej książce znajdują się przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, koktajle i desery.Produkty w kuchni slow food są wytworzone w tradycyjny sposób. Dzięki temu powstrzymują rozwój cukrzycy, zapobiegają nadwadze oraz wielu różnym schorzeniom.
W tej książce znajdują się przepisy na sałatki, przekąski, obiady, podwieczorki i desery. Dzięki propozycjom kuchni light dowiemy się, jak szybko przygotować odżywcze, lekkie dla żołądka i smaczne dania, które staną się naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i młody wygląd.
Tłuszcze należą do tych składników pożywienia, których najczęściej unikamy w obawie o nadmiar kalorii i zły wpływ na zdrowie. Ale nie wszystkie są szkodliwe! Te najbardziej wartościowe, znajdujące się w rybach, oliwie, awokado, orzechach czy nasionach lnu, mogą wzmacniać odporność, chronić przed miażdżycą czy usprawniać pracę mózgu....
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna. Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i...
Pierniczki pieczone przez nasze babcie i mamy kojarzą się zwykle ze świątecznymi smakołykami. Pewnie nie przyszło ci do głowy to, że z kilku prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni, powstaną smakowite dekoracje. Murzynek, kotek czy domek baby Jagi ozdobią dziecięcy pokój. Pierniczkowy koszyk ze słodyczami, serduszko lub podkowa ...
Stoiska, food trucki, budki z przyrządzanymi na szybko daniami – uliczne jedzenie zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym codziennym życiu. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zauważymy, że pod tą nową „etykietką” kryje się milion potraw o przeróżnym rodowodzie.W dzisiejszym świecie, który ...
Zgodnie z tradycją stół wielkanocny powinien wręcz uginać się pod ciężarem smakowitych, świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć wielkanocnych bab, mazurków i serników, dzięki którym przy świątecznym stole zapanuje prawdziwie rodzinna atmosfera.
Wracamy do korzeni i odkrywamy na nowo zapomniane przepisy. Dzięki modzie na eko coraz częściej przekonujemy się o wartości tradycyjnych smaków. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych składnikach, dostępnych na miejscu, u lokalnych dostawców. Jest to kuchnia zgodna z rytmem pór roku, w pełni wykorzystująca smakowe i zdrowotne walory ...
Czerwień uchodzi za kolor miłości. Ale nie tylko, każdy przecież wie, że czerwień jest również kolorem wina. Jeśli miłość jest czerwona jak czerwone wino, to kimże innym można być jakże miłośnikiem czerwonego wina?
Autorka tej bogato ilustrowanej książki pokazuje, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka, urocze figurki z lukru plastycznego czy oryginalne dekoracje z czekolady, a także zdradza tajniki dekorowania tortów w stylu angielskim i podaje przepisy na lukier plastyczny, słodkie polewy i krem maślany, niezastąpione przy dekorowaniu słodkich deserów.W...
Wyciskam życie jak cytrynę. Odkryjmy jej słodki smak razem z moją kolejną książką "Moja Dolce Vita". Pragnę podzielić się z Wami moim sekretem jak być szczęśliwym i młodym nie odmawiając sobie niczego.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i ...
Zbiór ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wielkanocne. Obok przystępnych i szczegółowych instrukcji zamieszczono ponad 30 barwnych fotografii.
Ryby i owoce morza są godne polecenia z wielu względów- można je przyrządzić szybko, łatwo i na różne sposoby. Mięso morskich ryb zawiera dużo zdrowych składników, których często brakuje w jadłospisie. Jest nie tylko bbogatym źrółem białka, lecz także witamin i soli mineralnych.
„Skrzat gotuje bez laktozy” jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego ...
Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku. Adam Kozanecki dał się poznać widzom ...
Szybkie i proste przepisy na dania z grilla.Wskazówki krok po kroku, informacje o rzeczywistym czasie ...
Łatwe przepisy na potrawy z wieprzowiny.Precyzyjne wskazówki, dokładny czas przygotowania.Wystarczy najbardziej ...