Dieta biegacza źródłem jego siły! Książka dedykowana osobom biegającym: i tym początkującym, i tym zaawansowanym, którzy chcą poprawić swoją wydajność i zadbać o swoje zdrowie. Inspiruje i zachęca do nowego spojrzenia na odżywianie i sport.Autorzy przekonują, że dieta roślinna jest w wielu wymiarach łatwiejsza niż myślimy. ...
Jesteś tym, co... jesz. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów. Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i ...
Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą Pierś indyczą w panco z sałatką włoską Crumble z orzechów ...
Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale ...
Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów ...
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie! "Proste ...
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii ...
Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej.Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej, które znają i kochają wszyscy. Takim przysmakam są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
Trzecia książka autorek bestsellerowych poradników kucharskich z przepisami dla najmłodszych smakoszy opartymi na metodzie BLW – tym razem dla nieco starszych dzieci!Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie –protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ...
Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy na domowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacja uzupełniona jest o pomysły na...
Słodko i zdrowo – czy to możliwe?Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek?Na szczęście nie musisz z nich całkowicie ...
50 pysznych dań kojących ciało i duszę! Przyprawiające o zawrót głowy fakty! Świadome odżywianie angażujące wszystkie zmysły! Śmieciowe jedzenie pogarsza nasz stan psychiczny i szkodzi planecie. Przyczynia się do epidemii otyłości, cukrzycy, przewlekłych chorób jelit, ...
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest ...
To małe państwo na Półwyspie Iberyjskim, zepchnięte przez ogromną Hiszpanię na zachodni kraniec Europy, wciąż jest niezbyt dobrze znane polskim turystom.Nasz przewodnik po Portugalii odkryje przed Wami nie tylko takie zabytkowe miasta, jak Lizbona, Coimbra czy Sintra, ale także wspaniałe plaże Algarve i urokliwe winnice regionu Alentejo. ...
Zapomnij o kupowaniu burgerów w barach czy ulicznych budkach! W tej książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na rozmaite burgery - zarówno te klasyczne, które smakują każdemu facetowi, jak i bardziej wyrafinowane, które mogą naprawdę zaskoczyć. Przetestuj smakowite pomysły na burgery, wołowe, wieprzowe, drobiowe, rybne a nawet wegetariański -...
Piękno Hiszpanii to nie tylko zachwycająca architektura Barcelony, tysiące kilometrów wspaniałych plaż i słoneczny Madryt, ale i regionalne przysmaki. Przedstawiamy przewodnik po najciekawszych zakątkach tego kraju. Znajdziecie w nim nie tylko informacje, które przydadzą się każdemu turyście, ale i przepisy na potrawy znakomitej kuchni ...
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników. "Oto 34 moje ulubione przepisy na zimę. Czerwona kasza quinoa z kalafiorem, ziemniaki z czerwoną fasolą, zupa z brukselki, ...
Dania jednogarnkowe gotują się niemal same, dlatego są tak lubiane i cenione przez zabiegane i zapracowane gospodynie domowe. Mimo, że gotują się w jednym naczyniu, nie oznacza, że nie mogą być ciekawe i różnorodne. Są tu dania dla mięsożerców i wegetarian, sycące i rozgrzewające na zimę lub lekkie i pożywne latem, z prostych lub bardziej ...
Przedstawiamy przepisy, które zawdzięczamy naszym mamom.To one przyrządzały świetne przekąski, starały się, by zawsze czekał na nas pyszny obiad, a na podwieczorek podawały niezrównane desery i ciasta.Wśród przekąsek i małych dań znajdują się przepisy m.in. na bigosik z młodej kapusty, naleśniki czekoladowe, rozmaite ...